vrijdag 28 december 2007

Enkele tips voor je panettone

Tijdens de feestdagen eten de Italianen ter afsluiting van de maaltijd panettone. Lang geleden gaf een man van adel uit Lombardije de plaatselijke bakker de opdracht een lekkere kerstcake te bakken. De bakker ging aan het werk, maar telkens was het weer of the zoet, te vet, te groot of te klein en uiteindelijk voegde hij simpelweg kandij, eieren en boter bij het brooddeeg en liet dit een dag rijzen. Het resultaat was een heerlijke panettone en dit is vandaag nog steeds de belangrijkste kerstcake in heel Italie.

Tegenwoordig is deze Italiaanse kerstcake ook verkrijgbaar in Nederlandse supermarkten en Italiaanse speciaalzaken in Nederland.

Tips:
1. Klassieker: een plak panettone met een glas Moscato wijn (zoete spumante).
2. Een plak panettone met crema chantilly (2/3 bakkersroom en 1/3 slagroom).
3. Laat de plakjes panettone even roosteren in de broodrooster en smeer er daarna wat mascarpone op.
4. Bedek een snee panettone met een warme pure chocolade saus.
5. Leg een plak panettone op een bord en giet er een beetje zoete Moscato en een beetje rum op, serveren met slagroom.
6. Haal de binnenkant van de panettone leeg en doe er chocoladeijs in en zet dit in de vriezer zodat het een Cassata lijkt.
7. Simpel en elegant: serveer de plak panettone met ijs, vruchten op siroop en chocoladesaus.

Prettige jaarwisseling!

zondag 16 december 2007

Decemberstress - welke wijn bij het diner?

Decemberstress - welke wijn bij het diner?
Bij lekker eten en een speciaal menu horen ook lekkere en speciale wijnen. Geen stress, want Vini d'Italia heeft een speciale Kerst-diner-box samengesteld om het u wat gemakkelijker te maken. De doos bevat 6 verschillende wijnen voor bij iedere gang van het diner, dus van aperitief tot dessert! Kijk snel op www.viniditalia.nl onder "gemengde dozen" op de wijnpagina.


Normale prijs voor de 6 flessen € 70,85, nu samen voor € 65,00.

Wat zit er in de kerst-diner-box:
De kerst-diner-box bevat 6 flessen wijn voor iedere gang van uw kerst-diner.

Om uw gasten feestelijk te ontvangen:

  • 1 fles Processo frizzante "Sforsin" (mousserend) van Vigna Dogarina uit Veneto,

Bij een amuse en/of bij het voorgerecht (vis, schaal-en schelpdieren, gevogelte):

  • 1 fles Annick IGT 2006 (wit, Chardonnay en Sauvignon Blanc) van Cosimo Maria Masini uit Noordtoscane;

Bij een (tussen)gerecht met vlees:

  • 1 fles Montecucco DOC 2004 (rood, structuur, Sangiovese en Cabernet Sauvignon) uit de Maremma van Villa Patrizia uit Zuidtoscane

Twee barrique gerijpte toppers voor bij het hoofdgerecht:

  • 1 fles Le Valentane Morellino Riserva 2003 (rood, barrique, Sangiovese 100%), van Villa Patrizia
  • 1 fles Nicolò IGT 2004 (rood, barrique, Cabernet Sauvignon en Cab. Franc) van Cosimo Maria Masini

Tenslotte als dessertwijn:

· 1 fles Vinsanto DOC 1996 (dessert, droog/zoet, 0,5L) van Azienda Agr. Santa Barbara uit Noordtoscane.

Wie/wat is www.viniditalia.nl?

Www.viniditalia.nl is een site van Maaike Booi en Toine Dinkelberg met authentieke wijnen uit Italie. Maaike woont in Italië, Toine in Nederland. Ze hebben elkaar leren kennen via Skype (chat-bel-programmaatje). Toine zag, als echte liefhebber van Italië, toevallig dat Maaike in Italië woont en Nederlandstalig is en was nieuwsgierig. Maaike vond het leuk om met Toine ervaringen uit te wisselen en voor ze het wisten, spraken ze uren met elkaar over Italië, la dolce vita, wijn en de wens om daar iets meer mee te doen. Het resultaat is de site www.viniditalie.nl!

Maaike en Toine voeren nu al sinds 2004 samen Italiaanse wijn in voor Vini d'Italia om zo in Nederland een beetje meer van het echte Italie te kunnen genieten.

Op
www.viniditalia.nl vind je geen bekende namen van grote producenten, maar mooie flessen van de kleine en onbekende wijnboeren uit de beste wijngebieden. Wijnen dus met een verhaal. Alle wijnen worden direct geïmporteerd van de wijnboeren zelf, zonder tussenkomst van derden en Maaike en Toine kennen alle wijnboeren persoonlijk. Voorlopig is de site voornamelijk gespecialiseerd in wijnen uit Toscane. Alleen al in deze regio van Italie wordt jaarlijk meer dan 2,5 miljoen hectoliter wijn gemaakt. Het gebied kent vele bekende en minder bekende wijngebieden met ieder zijn eigen specialiteiten. Het doel is om zo veel mogelijk wijnen uit deze gebieden aan te bieden en daarom wordt het assortiment continue uitgebreid.

Recept voor kerstmis

Omdat de feestdagen voor de deur staan, geef ik jullie een lekker recept! Varkensfilet of kalfsvlees (wat je eigen voorkeur heeft) met amandelen en pruimen.

Ingrediënten voor 4 personen:
- 400 g varkensfilet of kalfsvlees
- 200 g gedroogde pruimen
- 50 g gepelde amandelen
- teentje knoflook
- peterselie
- zout en peper
- glaasje droge witte wijn
- olijfolie extravergine

Snijd het vlees in bokjes (grootte: zoals saté).

Verhit ruimschoots olijfolie in een steelpan en voeg één of twee teentje knoflook (door de helft gesneden toe).

Zodra de knoflook licht begint te verkleuren voeg je het vlees toe. Laat het vlees dichtschroeien en voeg na ongeveer 5 minuten de witte wijn toe.

Wanneer de wijn verdampt is voeg dan de zout, peper en peterselie toe. Daarna de gepelde amandelen (kun je even grof hakken in de keukenmachine of met de hand). Als laatste voeg je de pruimen toe.

Laat dit nog zo'n 15 à 20 minuten sudderen en "il piatto è pronto!" (het gerecht is klaar!)

Serveer dit gerecht met een mooie, ronde, fruitige wijn. Een Chianti Classico bijvoorbeeld uit 2005, of de Chianti Ucceliera van uit Vinci.

Bij deze wens ik al mijn blog-lezers alvast hele fijne kerstdagen en een gelukkig, gezond en sprankelend 2008 toe! Buone Feste......



zondag 9 december 2007

Kerstmarkt in Montelupo Fiorentino

Afgelopen weekend is er een kerstmarkt gehouden in het historische centrum van Montelupo Fiorentino, stad van de keramiek. Het gastronomische thema was: smaken uit het bos. Speciale aandacht voor de kinderen met kerstverhalen.

zondag 2 december 2007

Toscaans brood

Als je wel eens op vakantie bent geweest in Toscane, zul je beslist weten dat het Toscaanse brood vrijwel zoutloos smaakt. De aanleiding zijn de gevechten tussen Pisa en Florence in de 12e eeuw. De maritieme republiek blokkeerde de zouthandel naar het binnenland. Sindsdien bakte men het brood zonder zout en deze traditie wordt tegenwoordig nog steeds gehandhaafd.

Onderstaand het recept om zelf Toscaans brood te bakken (ongeveer 900g):
- 600 g bloem (tipo "0", als je dat kunt vinden in een Italiaanse speciaalzaak)
- 450 ml water
- 1,5 theelepel zout
- 1,5 theelepel suiker
- een zakje gist of blokje verse gist
- vleugje olijfolie
- scheutje volle melk (om het luchtig te maken)

Mocht je een broodbakmachine hebben, kijk dan of je optie alleen 'kneden' hebt, want dan kun je het deeg door de machine laten kneden en daarna haal je het er simpelweg uit.
Let op! in dit geval éérst water, dan de suiker, het zout, de olijfolie, melk, dan de bloem en op het laatst de gist.

Mocht je geen broodbakmachine hebben, dan moet je het deeg minstens 10 minuten handmatig kneden.

-Laat het deeg minstens een uur rijzen op een ovenbakplaat met wat ovenpapier;
-Ter decoratie kun je het deeg bovenop insnijden wanneer het gistproces klaar is;
- Zet dan de oven aan op ongeveer 180 graden en bak het brood op de normale stand, ongeveer een uur;
- Wanneer je het brood uit de oven haalt, laat het eerst even een kwartiertje afkoelen voordat je het snijdt.

Zelf gebakken brood gaat 2 tot 3 dagen mee, voordat het hard wordt. Maar geen nood want ik zal jullie binnenkort een aantal heerlijke, typische Toscaanse recepten aangeven die als basis 'oudbakken' brood hebben.

Tip: na 1 dag is het brood perfect voor de 'fettunta', een snee geroosterd Toscaans brood met extravergine olijfolie en een snuifje zout!