vrijdag 28 december 2007

Enkele tips voor je panettone

Tijdens de feestdagen eten de Italianen ter afsluiting van de maaltijd panettone. Lang geleden gaf een man van adel uit Lombardije de plaatselijke bakker de opdracht een lekkere kerstcake te bakken. De bakker ging aan het werk, maar telkens was het weer of the zoet, te vet, te groot of te klein en uiteindelijk voegde hij simpelweg kandij, eieren en boter bij het brooddeeg en liet dit een dag rijzen. Het resultaat was een heerlijke panettone en dit is vandaag nog steeds de belangrijkste kerstcake in heel Italie.

Tegenwoordig is deze Italiaanse kerstcake ook verkrijgbaar in Nederlandse supermarkten en Italiaanse speciaalzaken in Nederland.

Tips:
1. Klassieker: een plak panettone met een glas Moscato wijn (zoete spumante).
2. Een plak panettone met crema chantilly (2/3 bakkersroom en 1/3 slagroom).
3. Laat de plakjes panettone even roosteren in de broodrooster en smeer er daarna wat mascarpone op.
4. Bedek een snee panettone met een warme pure chocolade saus.
5. Leg een plak panettone op een bord en giet er een beetje zoete Moscato en een beetje rum op, serveren met slagroom.
6. Haal de binnenkant van de panettone leeg en doe er chocoladeijs in en zet dit in de vriezer zodat het een Cassata lijkt.
7. Simpel en elegant: serveer de plak panettone met ijs, vruchten op siroop en chocoladesaus.

Prettige jaarwisseling!

Geen opmerkingen: