woensdag 3 februari 2010

Pappa al pomodoro - Tomaten broodsoep


Een echte Toscaanse klassieker: Pappa al pomodoro (tomaat-broodsoep)

Voor vier personen zijn de ingrediënten als volgt:

400 gr verse tomaten
250 (oud) Toscaans brood (liefst ongezouten)
4 blaadjes basilicum
teentje knoflook
1 lepel geconcentreerde tomatensaus
800 ml. groentebouillon
half glaasje olijfolie
Zout en peper

Zet een kruisje aan de bovenkant van de verse tomaten en dompel de tomaten enkele minuten in kokend water. Na afkoelen kun je het velletje er makkelijk afhalen en snijd de tomaten in stukjes.

Doe de olijfolie in een pan en fruit de knoflook aan met de helft van de basilicum blaadjes (klein gesneden). Voeg de geconcentreerde tomaat en de verse tomaten toe na enkele minuten. Voeg zout en peper toe naar wens. Breng dit aan de kook en voeg de bouillon toe.

Snijd het oude brood in dunne sneetjes en laat dit samen met het geheel ca. 3 minuten koken. Haal de pan van het vuur en laat de soep een uur rusten met de deksel erop.

Je kunt na een uur de pappa nog even verwarmen, maar hij kan ook koud gegeten worden. Even afmaken met wat verse basilicum en wat olijfolie. Voor de liefhebbers: met geraspte Parmezaanse kaas!

De zangeres Rita Pavone zong in 1964 over dit gerecht!

Geen opmerkingen: